Küresel Mahremiyet Asamblesi (GPA-Global Privacy Assembly) Tarafından Covid-19 Görev Gücü Çalışmaları Başlatıldı

Küresel Mahremiyet Asamblesi (GPA-Global Privacy Assembly) Tarafından Covid-19 Görev Gücü Çalışmaları Başlatıldı

Ülkeler Koronavirüs (COVID-19) tedbirleri kapsamında uygulanan kısıtlamaları hafifletmeye başladıkça dünya genelindeki veri koruma ve mahremiyet otoriteleri de temel bir soruyla karşı karşıya kalmaktadır: Bir yandan vatandaşların kişisel verilerini ve mahremiyetini korumayı sürdürürken aynı zamanda hükümetlerin salgına ve bunu izleyen iyileşmeye yönelik yanıtlarına nasıl katkıda bulunabiliriz?

Küresel Mahremiyet Asamblesi (GPA) de bu zorlu görevin farkında olarak, salgın dolayısıyla ortaya çıkan mahremiyet sorunlarına pratik yanıtlar vermek ve ayrıca üyelerine içgörü ve en iyi uygulamalar hususunda yardımcı olmak amacıyla bir COVID-19 Görev Gücü başlatmıştır.

GPA COVID-19 Görev Gücü’ne, Filipinler Ulusal Mahremiyet Komisyonu Mahremiyet Komiseri ve GPA Yürütme Kurulu üyesi olan Sayın Raymund Liboro başkanlık edecektir.

Sayın Liboro şunları belirtmiştir: “Hükümetlerin COVID-19 salgınıyla mücadelelerine yardım hususunda kişisel verilerin ve teknolojinin hayati önem taşıdığını gördük. İnsanlar işyerlerine dönmeye başladıkça, temas takibi ve konum izleme uygulamalarından COVID-19 testlerine kadar, veri koruma ve mahremiyet hiç bu kadar önem arz etmemişti.

Oluşturulan Görev Gücü ile güncel mahremiyet endişelerinin incelenmesi ile birlikte, salgınla mücadele için yeniliklerin desteklenmesi ve insanların kişisel verilerine ve bilgi edinme haklarına saygı gösterilmesinin temini arasında doğru dengenin bulunması amaçlanmaktadır. Ortak zorluklara ilişkin faydalı bir içgörü sağlamak için üyelerimizin ve paydaşlarımızın uzmanlıklarından yararlanacağız.”

Tüm dünyada 30’dan fazla kuruluşu temsil eden GPA COVID-19 Görev Gücü ilk olarak, Asya-Pasifik bölgesinde ‘Mahremiyet Farkındalığı Haftası’na rastlayan 26 Mayıs 2020 tarihinde toplanmıştır. Görev Gücü ilk toplantısında, önümüzdeki birkaç ay içerisinde derinlemesine incelenmesi gereken en stratejik ve acil mahremiyet konularını tartışmıştır. Üyeler, GPA üyelik topluluğuna ve daha geniş bir kitleye yönelik gelişmeler ve girişimler hakkında düzenli olarak iletişim kurmak amacıyla bir başlangıç çalışma planı üzerinde anlaşmışlardır.

Veri koruma ve COVID-19 hakkında daha fazla bilgi ve kaynak için globalprivacyassembly.org/covid19 adresini ziyaret edebilirsiniz.