Dijital Dünya Çalıştayı İstanbul’da Yapıldı

Dijital Dünya Çalıştayı İstanbul’da Yapıldı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın destekleriyle, Anadolu Yayıncılar Derneği tarafından organize edilen Dijital Dünya Çalıştayı, 6 Mart 2021 Cumartesi günü İstanbul’da, Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde yapıldı. 

Dijital dünya, yeni iletişim teknolojileri, geleneksel medya ve Türkiye'nin tanıtımı, yeni tür yayıncılık ve veri güvenliği gibi önemli konuların masaya yatırıldığı Çalıştay; ‘‘Yeni İletişim Teknolojileri - Yerel ve Ulusal Medyanın Ülke Tanıtımına Katkısı’’, ‘‘Yeni İletişim Teknolojileri - Yeni Tür Yayıncılık ve Türkiye’nin Tanıtımı’’ ve ‘‘Global Bilgi Ağları - Veri Güvenliği ve İletişim’’ olmak üzere üç oturumda gerçekleştirildi.

Çalıştayın ‘‘Global Bilgi Ağları - Veri Güvenliği ve İletişim’’ isimli üçüncü oturumunu yöneten Kurum Başkanımız Prof. Dr. Faruk BİLİR, oturum akışı içerisinde ‘‘Dijital Hayatta Kişisel Veri Güvenliği’’ temalı bir sunum yaptı.

BİLİR, bireyin onur ve itibarının korunmasını sağlayan ve dijital çağda insan kalabilme idealine hizmet eden araçlardan birinin kişisel verilerin korunması olduğunu, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ile birlikte bireylere verileri üzerinde kontrol ve denetim hakkının getirildiğini, bu kapsamda bilişim teknolojilerinin insanlığa faydalı amaçlarla ve mahremiyet odaklı bir anlayışla kullanılması gerektiğini ifade etti.

Günümüzde ortaya çıkan dijital tekelleşme riskine dikkat çeken BİLİR, ülkemizin Milli Teknoloji Hamlesi adı altında son derece başarılı adımlar attığını, bu bilinçle birçok alanda olduğu gibi kişisel verilerin korunmasında da mümkün olduğunca yerli ve milli çözümlere yönelmek ve bu çerçevede yerli veri merkezlerinin çoğalması gerektiğini belirterek; ‘‘bunları veri lokalizasyonu olarak değil, dijital egemenliğimizin bir gereği olarak düşünmeliyiz’’ şeklinde konuştu. BİLİR, özellikle yurt dışında yerleşik şirketlerin hukuki muhataplığın etkin bir biçimde tesis edilmesi noktasında gereken adımları atmak durumunda olduklarını hatırlatarak, ‘‘kişisel veri niteliği taşıyan dijital ayak izlerinin güvenliği konusunda tüm veri sorumluları yeterli hassasiyeti göstermelidir’’ dedi.

BİLİR, kişisel veri güvenliğine ilişkin açıklamalarını şu sözlerle devam ettirdi:

‘‘Dijital dünyada kişisel veri güvenliğini sağlayabilmenin yolu, siber güvenliğin tesis edilmesinden geçmektedir. Veri güvenliği; gizlilik, bütünlük ve erişilebilirlik olmak üzere üç öğeden oluşmaktadır. Bu öğelerden herhangi biri zarar gördüğü takdirde, veri güvenliği ihlali meydana gelebilir. 

Kişisel veri güvenliğini temel olarak iki evrede ele almak gerekir. Birincisi; olası bir ihlalden önceki durumdur. Söz konusu evre, ikinci evreye göre daha önemlidir. Çünkü ilk evrede alınacak teknik ve idari tedbirler sayesinde ikinci evrenin, yani aslında hiç yaşanmasını istemediğimiz veri ihlallerinin önüne geçilebilir.

İkinci evre ise; veri ihlalinin meydana gelmesi durumunda, bahse konu ihlalin bildirimine ilişkin yapılması gerekenlerdir. Buna göre; işlenen kişisel verilerin kanuni olmayan yollarla başkaları tarafından elde edilmesi halinde, ihlalden etkilenen kişilere ve Kurula bildirim yapılmalıdır.’’

Konuşmasında profilleme işlemlerine de değinen BİLİR, bilim ve teknolojiden soyutlanmış bir hayatın düşünülemeyeceğini; yapay zeka, nesnelerin interneti ve bulut bilişim gibi teknolojilerden yararlanılmasının insanlık adına önemli gelişmeler olduğunu, bununla birlikte söz konusu teknolojilerden yararlanılırken insanı merkeze alan bir anlayışın benimsenmesi gerektiğini kaydederek şunları söyledi:

‘‘Teknolojinin ve dijitalleşmenin getirdiği imkan ve kolaylıklar elbette inkar edilemez. Bilim ve teknolojiden soyutlanmış bir hayat düşünülemez. Bununla birlikte, devam etmekte olan değişim ve gelişim sürecinde bireyin korunması esas alınmalıdır. Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, kişinin aleyhine sonuç meydana getiren veri işleme faaliyetine itiraz hakkı getirmiştir. Çünkü bu Kanun; insanı merkeze alan, insan odaklı bir Kanundur.’’

Öte yandan BİLİR, oturum sonunda yapılan soru-cevap bölümünde katılımcılardan gelen soruları da cevaplandırdı.

Dijital Dünya Çalıştayı, kapanış töreniyle sona erdi.