‘‘Blockchain Teknolojisinin Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Bakımından Değerlendirilmesi’’ Konulu Çarşamba Semineri Düzenlendi

‘‘Blockchain Teknolojisinin Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Bakımından Değerlendirilmesi’’ Konulu Çarşamba Semineri Düzenlendi

‘‘Blockchain Teknolojisinin Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Bakımından Değerlendirilmesi’’ konulu Çarşamba Semineri çevrimiçi olarak düzenlendi.

Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğr. Üyesi Dr. Pınar ÇAĞLAYAN AKSOY’un konuşmacı olarak yer aldığı Seminerde ‘‘blockchain’’ (blokzincir) teknolojisi 6698 sayılı Kanun açısından ele alındı.

Sunumuna blokzincir teknolojisinin tarihçesini anlatarak ve blokzincir ile ilgili birtakım kavramları açıklayarak başlayan Pınar ÇAĞLAYAN AKSOY, blokzincir türlerini ve bunların nasıl çalıştığını anlattı.

Blokzincirin temel özelliklerinden bahseden AKSOY, blokzincirin bir veri bankası olduğunu, verileri kronolojik bir sırayla bozulamaz bir şekilde tuttuğunu ve bu kapsamda kişisel veri kavramının gündeme geldiğini ifade etti. Blokzincir teknolojisinin bankacılık işlemleri, ticaret finansmanı, tedarik zinciri, sağlık sektörü ve fikri mülkiyet haklarının korunması gibi birçok alanda kullanıldığını dile getiren AKSOY, bu alandaki ulusal ve uluslararası gelişmelerden de söz etti.

Öte yandan blokzincir teknolojisinin kişisel verilerin korunmasına yönelik mevzuatlar ile ilişkisini ele alan AKSOY, bu çerçevede blokzinciri ağlarında depolanan verilerin kişisel veri olup olmadığı sorusunu yanıtlayarak Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) ve AB Genel Veri Koruma Tüzüğü (GDPR) temelinde olmak üzere konuyla ilgili çeşitli açıklamalarda bulundu.

‘‘Blockchain Teknolojisinin Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Bakımından Değerlendirilmesi’’ hakkında Çarşamba Semineri’ni izlemek için tıklayınız