7 Nisan Kişisel Verileri Koruma Günü Etkinliği Gerçekleştirildi

7 Nisan Kişisel Verileri Koruma Günü Etkinliği Gerçekleştirildi

7 Nisan Kişisel Verileri Koruma Günü Etkinliği, KVKK Konferans Salonunda düzenlenen programla gerçekleştirildi.

Etkinliğe, Kişisel Verileri Koruma Kurulu Üyeleri ve Öğretmenleri ile birlikte Ortaöğretim Öğrencileri katılım sağladılar.

Etkinliğin açılış konuşmasını Kurum Başkanımız Prof. Dr. Faruk BİLİR yaptı. BİLİR sözlerine, 7 Nisan Kişisel Verileri Koruma Günü’nde Kurum olarak öğretmenleri ve öğrencileri ağırlamaktan duydukları memnuniyeti ifade ederek başladı.

7 Nisan 2016 tarihinde yürürlüğe giren Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ile kişisel veri işlemenin disiplin ve düzen altına alınmasının amaçlandığını söyleyen BİLİR, Kanun sayesinde ülkemizde hak arama kurumlarından biri olarak Kişisel Verileri Koruma Kurumu'nun kurulduğunu ve böylelikle Türkiye'de insan haklarını koruma mekanizmalarına bir yenisinin daha eklendiğini kaydetti.

Kişisel verilerin önemine dikkat çekmek, veri koruma bilincini yaygınlaştırmak ve bu bilinci gelecek nesillere aktarmak amacıyla, 7 Nisan gününün ülkemiz özelinde Kişisel Verileri Koruma Günü olarak kutlandığını hatırlatan BİLİR, Kurulun kişisel verilerin korunmasıyla ilgili yaptığı çalışmalarla, ülkemizde veri koruma kültürünün temellerini attığını belirterek, önümüzdeki süreçte bu temellerin üzerinde güçlü bir yapı inşa edeceklerini dile getirdi.

Kişisel verilerin korunması alanının teknolojik gelişmelerle bağlantılı olduğuna dikkat çeken BİLİR, şunları söyledi:

“Algoritmalar kişiye seçimlerinde yardımcı olabilir. Fakat son kararı veren kişinin kendisi olmalıdır. Yapay zeka ve özellikle son zamanlarda metaverse gibi gelişme sürecinde olan teknolojilerde de temel yaklaşım bu olmalıdır.

Dijital çağda ülkemizin teknolojik gelişmelerin dışında kalması beklenemez. Bugün geldiğimiz noktada bilişim teknolojilerinin yeni becerilerini öğrenmek, temel bir gereksinim haline gelmiştir. Burada esas olan dijital çağda insan olarak kalabilmektir, teknolojiyi güzel amaçlarla ve insanlık yararına kullanabilmektir. Bu çerçevede kişisel verilerin korunması ve teknoloji dengesini gözeten sistemlerin tasarlanması, insanlığın geleceği adına son derece önem teşkil etmektedir.”

Öte yandan etkinlik kapsamında, daha önce sonuçları açıklanan karikatür, slogan ve makale yarışmasında dereceye girenlerin ödülleri verildi. Yarışmalarda birinciliği kazananların ödüllerini Kurum Başkanımız Prof. Dr. Faruk BİLİR takdim etti.

7 Nisan Kişisel Verileri Koruma Günü Etkinliği, “Dijital Çağda Mahremiyet: Çocukların Kişisel Verilerinin Korunması” panelinin ardından sona erdi.