7 Nisan Kişisel Verileri Koruma Günü Etkinliği Gerçekleştirildi

7 Nisan Kişisel Verileri Koruma Günü Etkinliği Gerçekleştirildi

Kurumumuz ile Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi iş birliğinde düzenlenen “7 Nisan Kişisel Verileri Koruma Günü” etkinliği, KVKK Konferans Salonunda düzenlenen programla gerçekleştirildi. Programa çok sayıda davetlinin yanı sıra öğretmenleri ile birlikte öğrenciler de katılım sağladı. Programın açılış konuşmalarını ise Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet ÜNÜVAR ile Kurum Başkanımız Prof. Dr. Faruk BİLİR gerçekleştirdiler.

BİLİR, 7 Nisan 2016'da Kişisel Verileri Koruma Kanunu'nun yürürlüğe girdiğini, bu tarihten itibaren 7 Nisan'ın Kişisel Verileri Koruma Günü olarak kutlanmaya başlandığını anlattı. Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nun veri işlemeyi yasaklayan bir düzenleme olmadığını belirten BİLİR, "Kanunun getirdiği sistem, verilerin gelişigüzel veya keyfi olarak değil, belli ilke ve kurallar çerçevesinde işlenmesidir" değerlendirmesinde bulundu. BİLİR, "Kişisel Verilerin Korunması Kanunu aslında kişiye ait olan verilerin bizatihi kişinin kendisi tarafından yönetilebileceğini ve denetlenebileceğini öngören bir kanundur" dedi.

Kişisel verilerin korunması alanında mahremiyet kavramını önemsediklerini vurgulayan BİLİR, mahremiyetin kişiye ait bir değer olduğunu söyledi. Teknolojinin gelişmesinin mahremiyetin de yükselişini getirdiğine işaret eden BİLİR, "Kişilerin teknoloji karşısında mahremiyet beklentisinin düşeceği düşünülebilir. Ancak bunun tersine, teknoloji geliştikçe kişilerin mahremiyet beklentisi de yükselmektedir. Dolayısıyla teknoloji ve mahremiyeti bir arada düşünmek gerekir" şeklinde konuştu. Yapay zeka sayesinde çok geniş bir yelpazede önemli faydalar elde edildiğini belirten BİLİR, "Teknoloji ile veri koruma dengesini sağlamak için yapay zeka ve bu tür teknolojilerle çatışmak yerine işbirliği içinde olmak gerekir" ifadesini kullandı.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet ÜNÜVAR ise dijital okuryazarlığın geliştirilmesinin kişisel verilerin korunması bakımından önemli olduğunu ifade etti.

Öte yandan program kapsamında Kurumumuz tarafından düzenlenen makale, slogan, karikatür ve kısa film yarışmasında dereceye girenlere ödülleri takdim edildi.